Venema Accountancy
Accountancy Belastingconsultancy
Informatie voor de ondernemer

Lang niet iedereen die ondernemer wil zijn, is ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als uw activiteiten zich afspelen in het economisch verkeer en als u winst kunt verwachten, is er sprake van een bron van inkomen en bent u mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als uw activiteiten zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer, bent u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

  Wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting

 

Het urencriterium is ook in 2015 van belang om bij de aangifte inkomstenbelasting voor fiscale voordelen - zoals aftrekposten - in aanmerking te komen. Je moet bijvoorbeeld minimaal 1225 uur aan jouw bedrijf hebben besteed. Lees hier voor wie het urencriterium geldt en wat alle voorwaarden zijn.

 Het urencriterium - wat telt mee en wat niet

 

Als u als ondernemer veel handelt in gebruikte goederen dan is mogelijk de margeregeling van toepassing. In onderstaand document wordt volledig de fiscale behandeling van de handel in gebruikte goederen weer gegeven inclusief de inkoopverklaring voor inkoop van particulieren.

  De handel in gebruikte goederen.

 

In het onderstaand document worden "algemene voorwaarden" behandeld. Een uitleg waarom u gebruik zou moeten maken van algemene voorwaarden en een eenvoudig checklist waar u allemaal op moet letten als u algemene voorwaarden gaat opstellen.

 Algemene voorwaarden

 

Als ondernemer heeft u mogelijk te maken met verschillende btw tarieven, verleggings regelingen of wel of geen vooraftrek. In onderstaand document wordt een  algemene uitleg gegeven hoe de verschillende tarieven en mogelijkheden te behandelen.

 Btw berekenen

 

Als ondernemer mag u betaalde btw in vooraftrek verrekenen mits de betaalde btw op kosten in koop gerelateerd is aan belaste omzet. Toch worden er veel fouten gemaakt bij het in vooraftrek nemen van betaalde btw. Onderstaand document geeft een beschrijving hoe met aftrek van voorbelasting om e gaan.

 Voorbelasting (betaalde btw) terugvragen

 

Als je een auto van de zaak rijdt, dan kan je BTW aftrekken. Dat is ook het geval als je jouw privéauto voor zakelijke doeleinden gebruikt. Welke BTW je kunt aftrekken, is afhankelijk van de keuze of de auto volledig tot het bedrijfsvermogen of tot het privévermogen behoort. In onderstaand document wordt weergegeven hoe het werkt.

 Aftrek Btw bij gebruik auto voor uw bedrijf

 

Het kan voorkomen dat u uw werkgebied moet onderverdelen in regio's. Onderstaand document geeft een landelijk verdeling op basis van postcode gebieden in Nederland. Er wordt een tabel weergegeven met postcode regio's en deze regio's worden weergegeven in een kaart.

 Postcode regio's in Nederland

 

Als opdrachtgever heb je graag zekerheid over de arbeidsrelatie met je opdrachtnemer. Je wilt zeker weten dat je voor de opdrachtnemer geen loonheffing of premie hoeft te betalen. Sinds 1 mei 2016 is de VAR vervangen door de modelovereenkomst. In onderstaand document vind je een uitgebreide uitleg over verschillende modelovereenkomsten.

 Modelovereenkomsten

 

Als ondernemer wil je zoveel mogelijk winst maken. Maar hoe hoger de winst wordt, hoe meer belasting je af moet dragen. Door middel van allerlei fiscale faciliteiten kan de fiscale winst verlaagd worden. In onderstaande documenten vind u informatie over de herinvesteringsreserve, de oudedagsreserve en de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

 Fiscale faciliteiten deel 1: de herinvesteringsreserve

 Fiscale faciliteiten deel 2: de oudedagsreserve

 Fiscale faciliteiten deel 3: zelfstandigenaftrek en startersaftrek